KARDELEN KOLEJİ FORUMU

Hoşgeldiniz

Kardelen Koleji Forumu


    7.SINIF TÜRKÇE TEST(KARMA)(5)

    Paylaş
    avatar
    ll * Gokche * ll
    Süper Moderatör
    Süper Moderatör

    Kadın
    Mesaj Sayısı : 736
    Yaş : 22
    Nerden : biyerlerden...
    İş/Hobiler : müzik...internet...gezmek tozmak...ders...fln
    Lakap : gökçes
    Kayıt tarihi : 17/04/08

    Kişi sayfası
    Paylaşım:
    1000/1000  (1000/1000)
    Güç:
    1000/1000  (1000/1000)
    Tecrübe:
    1000/1000  (1000/1000)

    7.SINIF TÜRKÇE TEST(KARMA)(5)

    Mesaj tarafından ll * Gokche * ll Bir Cuma Nis. 18, 2008 4:13 pm

    101-Aşağıdakilerden hangisinde istek kipi kullanılmamıştır?
    A)Bu konuda biz karar verelim artık.
    B)İstediklerimizi eksiksiz alasınız.
    C)Bu duvar iyi olmamış yeniden sıvayın.
    D)Bu konuda onunla da konuşayım.

    102-Aşağıdakilerden hangisi deyim değildir?
    A)Ağız açmamak
    B)Ağız değiştirmek
    C)Ağız okumak
    D)Ağız yapmak

    103- “Babam çok meşgul olduğunu söyledi ve ben………………………………………..” cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdaki deyimlerden hangisi getirilirse anlamlı bir cümle olur?
    a) Kalp kırmak b)Gözüne girmek c)Dil dökmek d)Baştan savmak

    104-Aşağıdaki cümlelerden hangisinde altı çizili sözcüğün yazımı yanlıştır?
    a) Sıcaklık birkaç derece düştü.
    b) Arkadaşlarına herzaman saygılıdır.
    c) Sınıfta birtakım kurallara uymak zorundayız.
    d) Bu zorlukların hiçbiri onu yıldırmadı.

    105-Aşağıdakilerin hangisinde yüklem çekimli bir fiil değildir?
    e) Adam son günlerde çok durgunlaştı.
    f) Evin tüm pencerelerini kendisi boyamış.
    g) Koca lokantada dört kişiyiz.
    h) Zavallı köpeği çocuklar taşladı.

    106- I. Konuyu adamakıllı anlamıştım.
    II. Bu sorunuma kulak tıkayacağını biliyordum.
    III. Herkese tepeden bakmak gibi bir huyu vardı.
    IV. Dört dörtlük bir yazı olduğu için herkes beğendi.

    Bu cümlelerde altı çizili sözlerden hangileri anlamca birbirine en yakındır?
    a) I. ve III. b) II. ve IV. c) II. ve III. d) I. ve IV.

    107- Aşağıdakilerden hangisi bir cümledir?

    i) Yükselen bulutlar
    j) Bahçemizde gördüklerim
    k) Hepimiz heyecanlıydık
    l) Boş zamanları değerlendirme konusu






    108- “ Söz ola kese savaşı,
    Söz ola kestire başı,
    Söz ola ağulu aşı,
    Bal ile yağ ede bir söz.”

    Dörtlükte aşağıdakilerden hangisi vurgulanmıştır?

    a) Barışın önemi
    b) Söylenilen sözün gücü
    c) Sözün savaşı durdurabileceği
    d) Sözün insanı öldürebileceği

    109-Aşağıdakilerin hangisinde yüklem dilek kiplerinden istek kipinde çekimlenmiştir?

    a. Bu sınavda bari istediği okula girse.
    b. Sınavlardan sonra bir güzel dinlenmeli.
    c. Başarılı olmak için düzenli şekilde çalışırız.
    d. Hep birlikte top oynamaya gidelim.

    110-Aşağıdaki. cümlelerin hangisinde "de" ile ilgili bir yazım yanlışı vardır ?
    A) Camda kocaman bir arı var.
    B) O da birlikte gelebilir mi ?
    C) Odamda dağınıklığa taham¬mül edemiyorum.
    D) Sen de benim bir emanetim vardı.

    111- Hangisinde “ki”nin yazımı yanlıştır?
    A)herkes bilir ki, sevgi kutsaldır.
    B)Kitaptaki yazıyı tekrar tekrar okudu.
    C)Burası öyle verimli ki her bitki yetişir.
    D)Evin bahçesi sizin ki kadar genişti.


    112-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "bağlamak" kelimesi gerçek (sözlük) anlamıyla kullanıl¬mıştır?
    A)Yeni gelen öğretmen, öğrencileri kendisinebağladı.
    B)Bu davranışınız, beni size bağladı.
    C)Babam bütün ümitlerini bu mektuba bağladı.
    D) Mavi çizgili atkısını boynuna bağladı.

    113-Aşağıdakilerden hangisi masallarda bulunması gereken bir özellik değildir?
    A) Genellikle tekerleme yapılarak başlanması
    B) Kahramanlarının olağanüstü özellikler taşıması
    C) Konusunu gerçek dışı olaylardan alması
    D) Olayın geçtiği yer ve zamanın belli olması

    114- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “öznel bir anlatım” vardır?
    A) Yağmur yağdı mı her taraf toprak kokar.
    B) Para, insanı mutlu etmeye yetmez.
    C) Yüzünde derin bir yara izi vardı.
    D) Gazeteler yazım yanlışlarıyla doluydu.

    115- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde işin bittiği başkası tarafından öğrenilmiştir?

    A. Ayna karşısında taranıp durdu.
    B. Problemlerin çoğunu çözememiş.
    C. İstanbul’a gelince bana uğra.
    D. Bardaktan boşanırcasına yağmur yağıyor.


    116- Aşağıdaki cümlelerde altı çizili fiillerden hangisi “kılış” fiilidir?

    A. Evin önündeki ağaçlar büyüdü.
    B. Çok yorulan çocuk erkenden yattı.
    C. Masanın üstünde antika bir saat duruyordu.
    D. Dün gece okuduğum romanı bitirdim.


    117- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiil “öğrenilen geçmiş zaman” kipinde çekimlenmiştir?
    A) Öğretmen çocuğun velisiyle görüştü.
    B) Böyle durumlarda hep çabuk gitmek ister.
    C) Yarınki toplantıya geç katılacak.
    D) Vapura yetişeyim derken düşmüş.


    118- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin kipinde bir anlam kayması olmuştur?
    A) Sizinle bir gün yemeğe çıkacağım.
    B) Sen verdiğin sözleri hep yerine getirirsin.
    C) Her sabah bir bardak süt içiyorum.
    D) Sizi severim de sayarım da.

    119- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, ad tamlaması zarf görevinde kullanılmıştır?
    A) Bu yıl tatile ne zaman çıkacağız?
    B) Kuşların ötüşünü dinlemeye doyamadık
    C) Sabahın köründe kim geldi acaba?
    D) Bu şelale her bahar gürül gürül çağlardı.

    120- Aşağıdaki cümlelerden hangisi, yüklemin çeşidine göre diğerlerinden farklıdır?
    A) Her zaman seninleyim.
    B) Fırtınalar çaldı seni.
    C) Gitme, aklım sende kalır.
    D) Geceyi sana yazdım.

    121- “Torosların yanağına konmuş bir kara çadır.
    Çadırın içinde Akça Kız yatar.
    Bir üfleyip de güneşi söndürür,
    Bir kirmeni, bir başımı döndürür.”

    Dörtlükte aşağıdaki varlıklardan hangisi kişileştirilmiştir?

    A) Güneş
    B) Çadır
    C) Toroslar
    D) Kirmen
    122- “mi” edatı hangi cümleye soru anlamı katmıştır?
    a. Acı dilli insanlar çekilir mi kardeş?
    b. Ama öyle mi ya?
    c. Dilimizi tatlılaştıralım diyen bulunur mu?
    d. Bu güzelliklerimizi sayıyor musunuz?


    123- “Öğretmenimiz öyle güzel ve tatlı konuşuyor ki…” cümlesindeki boşluğa aşağıdaki deyimlerden hangisi getirilmelidir?
    a. Dil dökmek
    b. Kalp kırmak
    c. Gözüne girmek
    d. Ağzından bal damlamak


    124 “-Miş” eki aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinde farklı bir görevde kullanılmıştır?

    A) Fırlamış bir anda yerinden, haberi duyunca.
    B) Kimse almak istemedi yanmış ekmekleri.
    C) Bu tarafa doğru koşmuş; ama yetişememiş.
    D) Dün akşam bize gelmek istemiş.

    125- Aşağıdaki cümlelerden hangisi “kanıtlanabilirlik açısından” diğerlerinden farklıdır?

    A) Ahmet Bey, 2002 yılından beri bu iş yerinde çalışıyor.
    B) Kocaeli, Türkiye’de kişi başına düşen milli gelirin en yüksek olduğu ildir.
    C) Kocaeli, Marmara Bölgesi’nin bir ilidir.
    D) Antalya Türkiye’nin en güzel şehridir.

    CEVAP ANAHTARI ( 101 / 125 )
    101 C 111 D 121 C
    102 C 112 D 122 C
    103 D 113 D 123 D
    104 B 114 B 124 B
    105 C 115 B 125 D
    106 D 116 D
    107 C 117 D
    108 B 118 C
    109 D 119 C
    110 D 120 A

      Forum Saati Çarş. Eyl. 20, 2017 8:39 am