KARDELEN KOLEJİ FORUMU

Hoşgeldiniz

Kardelen Koleji Forumu


    7.SINIF TÜRKÇE TEST(KARMA)(3)

    Paylaş
    avatar
    ll * Gokche * ll
    Süper Moderatör
    Süper Moderatör

    Kadın
    Mesaj Sayısı : 736
    Yaş : 22
    Nerden : biyerlerden...
    İş/Hobiler : müzik...internet...gezmek tozmak...ders...fln
    Lakap : gökçes
    Kayıt tarihi : 17/04/08

    Kişi sayfası
    Paylaşım:
    1000/1000  (1000/1000)
    Güç:
    1000/1000  (1000/1000)
    Tecrübe:
    1000/1000  (1000/1000)

    7.SINIF TÜRKÇE TEST(KARMA)(3)

    Mesaj tarafından ll * Gokche * ll Bir Cuma Nis. 18, 2008 4:11 pm

    51-“Komşunun tavuğu komşuya kaz görünür” atasözünün fiilinin zamanı ve şahsı için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    a)Geniş zaman – 3. tekil şahıs
    b)Geçmiş zaman – 2. çoğul şahıs
    c)Şimdiki zaman – 2. tekil şahıs
    d)Gelecek zaman – 1. tekil şahıs


    52-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikileme farklı bir yöntemle oluşturulmuştur?
    a)Karda ,düşe kalka yürüdük.
    b)Öğrenciler,yeni gelen arkadaşlarıyla hemen içli dışlı oldular.
    c)Çamurda bata çıka yürüyerek,eve geldik.
    d)Yoldaki çalışmalar yüzünden toz toprak içinde kaldık.


    53-. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralması yoktur?
    a)Bahçeyle asla ilgilenmiyordu.
    b)Onu arabada bekliyoruz.
    c)Hepsi parka oynuyor.
    d)Daracık sokaklarda geziyor.

    54-. Aşağıdaki cümlelerden hangisi nesnel yargılıdır?
    a)Dostluğun olmadığı yerde diğer değerler de yok olmuştur.
    b) Bu tatil hepimize iyi geldi.
    c)Türkiye Cumhuriyet’i 29 Ekim 1923 ‘te kuruldu.
    d)Onun iyi bir yazar olduğunu biliyoruz

    55- Aşağıdaki eylemlerden hangisi oluş bildirir?
    a)Burada biraz dinleniyorum
    b)Çocuk kapıyı açtı.
    c)Olanlara çok üzüldü
    d)Bütün çiçekler açtı

    56- Aşağıdaki cümlerden hangisi nesnel bir yargi içermektedir?

    A)Kemer ilçesi ,en çok sevdiğim tatil yöresidir.
    B)Sezen AKSU Türkiyedeki en iyi şarkıcıdır.
    C)Mehmet Akif ERSOY’un şiir kitabının ismi “Safahat”tır.
    D)7/A sınıfı diğer şubelerden daha çalışkandır.

    57- “Kardeşim okula erkenden gitti.” cümlesindeki fiilin kipi ve kişisi aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Gelecek zaman-1.Çoğul kişi
    B) Görülen geçmiş zaman-3.tekil kişi
    C) Duyulan geçmiş zaman-2.tekil kişi
    D) Şimdiki zaman-2. çoğul kişi




    58-Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir sözcüğün yazımı yanlıştır?
    A) Birkaç gündür bize uğramıyor.
    B) Öğretmenimiz herkezi sınıfta topladı.
    C) Her kitaplık bir kütüphane kapatır.
    D) Kalbimde bir sızı var.


    59-Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bildirme(haber) kiplerinden şimdiki zaman kipi kullanılmıştır?

    a)Bugün annesinin yanına gidecek.
    b)Bu kadar olaydan sonra zor düzelir.
    c)Kardeşim, dün dedemlere gitmiş.
    d)Arkadaşlarımla pikniğe gidiyoruz.


    60-“Ne görsem,ötesinde hasret çektiğim diyar;
    Kavuşmak nasıl olmaz, mademki ayrılık var?”

    Yukarıdaki dizelerde şâir, sonunda neyin gerçekleşeceğine inanmaktadır?

    A. Hasret
    B. Ayrılık
    C. Ölüm
    D. Kavuşmak

    61- “Kâh susar,kâh çırpınır,kâh ürperir, kâh çağlar” dizesinde “kâh” sözcüğünün yerine aşağıdakilerden hangisi getirilemez?

    A Bazen
    B. Her zaman
    C. Kimi zaman
    D. Zaman zaman

    62-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bildirme kipi yoktur?

    a) Oyun başlayınca salon sessizliğe büründü.
    b) Cuma günü arkadaşlarla maça gideyim.
    c) Okul bahçesinde herkes oyun oynuyor.
    d) Boş vakitlerinde kitap okumayı sever.


    63- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir istek anlamı vardır?
    a) Babam eve İstanbul’dan dün geldi.
    b) Son dönemdeki yazarlar çok okunuyor.
    c) Annen gelmeden evde olmalısın.
    d) Biz de yıl sonundaki şiir yarışmasına katılalım.



    64- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çekimli fiil yoktur?
    a) Annemlerle birlikte pikniğe gittim.
    b) Dayımlar bize pazartesi gelecekler.
    c) Bize gel ki sinemaya beraber gidelim.
    d) Benim küçük dolabım benim gizli dünyamdır.

    65- Aşağıdakilerden hangisi nesnel bir yargıdır?
    a) Çalıkuşu Reşat Nuri Güntekin’in romanıdır.
    b) Karikatür benim için eğlenceli ve düşündürücüdür.
    c) Futbol seyir zevki harika olan bir oyundur.
    d) Şiirde yaratıcı olmak için son dönemde çıkanları okumak yeterlidir.


    66-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ‘ki’ bağlaç olarak kullanılmıştır?
    a)Rüzgârdan dolayı dallardaki elmalar yere düştü.
    b)Arkamızdaki araba az kalsın bizim arabaya vuruyordu.
    c)O kadar güzeldi ki nazar değmesinden korkuyorduk.
    d)Gözlerindeki ışıltı onun mutluluğunu yansıtıyordu.

    67-Hangi iki deyim birbiriyle yakın anlamlıdır?
    a)Kulak kabartmak- Kulak misafiri olmak
    b)Göz kulak olmak-Gözden düşmek
    c)Ağzı kulaklarına varmak- Ağzından bal damlamak
    d)Dil dökmek-Gözüne girmek

    68-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dilek kipi vardır?
    a) İki gün sonra geleceğim.
    b) Artık buralardan gidiyorum.
    c) Kurallara karşı gelmemelisin.
    d) Babam bugün okula gelecek.

    69-.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bildirme (haber) kipi yoktur?
    a) Annesi yarın gelecekmiş.
    b) Ogün yarın İzmir’ e gidecek.
    c) Sınıfı geçmek istiyorsan derslerine çok çalışmalısın.
    d) Bu hafta Topkapı Sarayı’ nı gezmeye gideceğiz.

    70- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışlı yoktur?

    A) Herşey yolunda giderse çok mutlu olurum.
    B) Tutki onu sana ben yolladım.
    C) Siz beni duymuyormusunuz?
    D) Aldığı kazak benimkine benziyor.


    71- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiil farklı bir kiple çekimlenmiştir?

    A) Ona kitabı ben aldım.
    B) Derslerine gereken önemi vermelisin.
    C) Bugünlerde herkes onu arıyor.
    D) Er geç evine döner.

    72- Aşağıdaki fiillerden hangisi gelecek zaman kipi ile çekimlenmiştir?
    A) Bileceksin C) Görüyorum
    B) Bilirler D) Görmekteyiz

    73- Aşağıdaki cümlelerden hangisi öznel bir anlatıma sahiptir?

    A) Türkiye Cumhuriyeti 29 Ekim 1923 tarihinde ilan edildi.
    B) Ulu Önder Mustafa Kemal ****** Türkiye Cumhuriyetinin kurucusudur.
    C) ****** 15 sene cumhurbaşkanlık yapmıştır.
    D) Mustafa Kemal ****** dünyadaki en başarılı liderdir.

    74-‘Bakım’ sözcüğü hangi cümlede diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır?

    A) Bahçenin bakımından çok iyi anlar.
    B) Çocuk bakımını genellikle anneler yapar.
    C) Sağlık bakımından temiz hava çok önemlidir.
    D) Otomobilin kışlık bakımını yaptırdım.


    75-Başka kültürlerle alış-veriş……………cümle aşağıdakilerden hangisiyle bitirilirse
    ‘ başka kültürden etkilenmenin önemi’ vurgulanmış olur?

    A)Taklide yol açar.
    B)Kültürümüzün bozulmasına sebep olur.
    C)Bir eser için şart değildir.
    D)Sağlıklı bir olaydır.



    CEVAP ANAHTARI ( 51 / 75 )
    51 A 61 B 71 B
    52 D 62 B 72 A
    53 D 63 D 73 D
    54 C 64 D 74 C
    55 D 65 A 75 D
    56 C 66 C
    57 B 67 A
    58 B 68 C
    59 D 69 C
    60 D 70 D


      Forum Saati Çarş. Eyl. 20, 2017 8:37 am