KARDELEN KOLEJİ FORUMU

Hoşgeldiniz

Kardelen Koleji Forumu


    7.SINIF TÜRKÇE TEST(KARMA)(2)

    Paylaş
    avatar
    ll * Gokche * ll
    Süper Moderatör
    Süper Moderatör

    Kadın
    Mesaj Sayısı : 736
    Yaş : 22
    Nerden : biyerlerden...
    İş/Hobiler : müzik...internet...gezmek tozmak...ders...fln
    Lakap : gökçes
    Kayıt tarihi : 17/04/08

    Kişi sayfası
    Paylaşım:
    1000/1000  (1000/1000)
    Güç:
    1000/1000  (1000/1000)
    Tecrübe:
    1000/1000  (1000/1000)

    7.SINIF TÜRKÇE TEST(KARMA)(2)

    Mesaj tarafından ll * Gokche * ll Bir Cuma Nis. 18, 2008 4:10 pm

    26-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde verilen deyim açıklaması ile çelişir?
    a-Sabahtan akşama kadar çalıştı,notlarına şöyle bir göz attı.
    b-Bütün varlığını yok yere tüketince, elde avuçta hiçbir şey kalmadı.
    c-Kendini çok beğeniyor, herkese tepeden bakıyordu.
    d- Her ay para sıkıntısı çekiyor, dara düşüyordu.

    27-Aşağıdaki fiillerden hangisi dilek kiplerinden biri ile çekimlenmiştir?
    a- Tutmaz
    b- Kalıyor
    c- Görünür
    d- Bıraksa

    28- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ‘’de’’ lerin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?
    a- Bu testte çok sayıda soru var.
    b- Ormanda yürüyüşe çıktık.
    c-Ali de okula gelmemiş.
    d-Bu dergi de yapılan araştırmalar sunuluyor.

    29-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir dilek kipi kullanılmıştır?
    a- Üç gün sonra Ankara’ya gideceğiz.
    b- Kazayı babam da görmüş.
    c-Arkadaşlarını sessizce dinlemelisin.
    d-Kardeşim odasında kitabını okuyor.
    30-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem zaman anlamı taşımamaktadır?
    a) Eve çok yorgun döndü.
    b) Aralık ayında “Tutumlu Çocuk” adlı piyesi oynayacağız.
    c) Bu kulübede mi yaşıyorsun?
    d) Tören hazırlıklarına on gün önce başlamalısın.
    31-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilin zamanı diğerlerinden farklıdır?
    a) Koridorlarda top oynanmaz.
    b) Güneş doğudan doğar.
    c) Bu konuyu yine konuşabiliriz.
    d) Kardeşine güzel bir masal anlattı.

    32-Aşağıdakilerden hangisinde fiil, haber kiplerinden biriyle çekimlenmemiştir?

    a) Sen de mi ödevlerini yapmamıştın?
    b) Her sene buralara geliyor, dinleniyor.
    c) İmkanım olsa da memlekete gitsem.
    d) Gideli iki yıl oluyor.
    33-Aşağıdakilerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

    a) Bu işi güç de olsa yapacağız.
    b) Buraya geldi mi konuşur da konuşur.
    c) İzmir’e oğlu da gitmiş kızı da.
    d) Böyle bir işte çalışmak, hiç de kolay değil.

    34- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “da, de” nin yazımı yanlıştır?
    a) Çanta da, kalem de almıştı.
    b) Çağrıldınız da gitmediniz mi?
    c) Sanatların özü şiir de aranmalı.
    d) Artık bende güç kalmadı.


    35- Aşağıdaki cümlelerin hangisi nesnel yargı bildirmektedir?

    a) Çiçeklerin en güzeli kırmızı güldür.
    b) Ankara, Türkiye’nin başkentidir.
    c) Ispanaktan besleyici sebze yok.
    d) Mevsimlerin şenliği baharda gizlidir.


    36- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
    A. Herşeye gülüp geçerdi.
    B. Çevre kirliliği herkesi etkiliyor.
    C. Bugünlerde havalar iyice soğudu.
    D. İnsanların birçoğu söylediklerinden habersizdir.

    37- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim yanlış kullanılmıştır?
    A. Eve geldiğinde sinirden eli ayağı titriyordu, küplere binmişti.
    B. Çok güzel konuşuyordu, adeta ağzından bal damlıyordu.
    C. Her işine özen gösterir, her işini baştan savardı.
    D. Onunla yeniden konuşmak için her şeyi yaptı, ona çok dil döktü.

    38- Aşağıdakilerden hangisinde ünsüz yumuşaması yoktur?
    A) Ayağını yorganına göre uzat.
    B) Ucuz etin çorbası içilmez.
    C) Ağaç yaprağıyla gürler.
    D) Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer.

    39-. "O gün bu gündür ağzını bıçak açmıyor." cümlesine altı çizili sözün kattığı anlam, aşağıdakilerin hangisinde vardır?
    A) Onu o günden beri görmedim.
    B) Gününden önce haber verseydin seni karşılardık.
    C) Bugüne bugün bir milletvekili o.
    D) Her şey günden güne değişiyor.




    40-.Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi farklı bir kişiyle çekimlenmiştir ?
    A.Yarın sabah erkenden bize gel.
    B.Hemen ablana haber ver.
    C. Bütün söylediklerimi eksiksiz yapsın.
    D.Gelirken bize de içecek bir şeyler getir.


    41-.Aşağıdaki cümlelerin hangisi bildirme kiplerinden biriyle çekimlenmemiştir?
    A.Hep hüzünlü bakar dünyaya yemyeşil gözleri.
    B.Aldığınız eşyaları oraya bırakın.
    C.Bütün belde halkı bana yardımcı oldu.
    D.Resim yapmak dünyaya farklı bir gözle bakmamızı sağlar.

    42-“Atlastan cepkenli yiğit akıncı!
    Dönmeden geriye bunca yıl oldu.
    Gözlerim yollarda, ruhumda sancı,
    Elimde güllerim buruşup soldu.”

    Yukarıdaki şiirde kaç tane çekimli fiil vardır.?
    a) 1 b) 2 c) 3 d) 4

    43-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem dilek- şart kipiyle çekimlenmiş bir fiildir.?

    a) Sizinle birlikte ben de geleyim.
    b) Arkadaşları ile düzenli çalışabilseler.
    c) Ev dediğin uzaktan da güzel görünmeli.
    d) Ne anlatacağını az çok tahmin ediyorum.

    44-.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklemin kipi farklıdır?

    A) Gün yeni doğuyor. C) Ortalıktaki kitapları toplamalısınız.
    B) İki gündür uyumadım. D) Sorunlar gitgide büyüyor.

    45-.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilin şahsı I.tekil şahıstır?

    A) Daha odayı temizleyecek.
    a. Uzun süredir ortalıkta görünmüyorsun.
    b. Akşamki yemeğe gelecek misiniz?
    c. Bir çözüm yolu buldum.

    “Çocuk bir kelimenin hacmini, rengini, boyunu, adeta okuyarak, tadarak, tekrarlayarak öğrenir. Hangi kelimeyi sözlüklere bakarak öğrendik ki!”


    46- Aşağıdaki kelimelerden hangisi yapısı bakımından diğerlerinden farklıdır ?

    A) Kuşkonmaz B) Masmavi
    C) Sınırdışı D) Karayolu


    47-Aşağıdaki ifadelerden hangisi öznellik-nesnellik bakımından diğerlerinden farklıdır?

    A)Böyle güzel havalarda bütün mahalleli parka koşar.
    B)Kitapta o kadar ilginç olaylar vardı ki bir müddet etkisinden kurtulamadım.
    C)Öğretmen sınıfa girince hep birden ayağa kalktık.
    D)Müzenin büyülü havasına kaptırıverdik hemen kendimizi.


    48-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük mecaz anlamda kullanılmamıştır?
    a)Onunla tartışarak fikirlerini çürüttüm.
    b)Çocukları bilime,sanata gerçek aydınlar ısındırır.
    c)Kötü giden işler yavaş yavaş düzeliyordu.
    d)Arkadaşlarımla alay etmen kalbimi kırdı.

    49-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiil oluş bildirmektedir ?
    a)Ağaçların yaprakları sararıyor.
    b)Kağıtları bir bir yırtıyor.
    c)Havuzdakiler yüzüyor.
    d)Okula hep erken gidiyor.

    50-Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde fiilin kipi diğerlerinden farklıdır ?
    a)Sakla samanı gelir zamanı.
    b)Ağaç yaşken eğilir.
    c)Bugünün işini yarına bırakma.
    d)Öfkeyle kalkan zararla oturur.




    CEVAP ANAHTARI ( 26 / 50 )
    26 A 36 A 46 B
    27 D 37 C 47 C
    28 D 38 B 48 C
    29 C 39 A 49 A
    30 D 40 C 50 C
    31 D 41 B
    32 C 42 B
    33 A 43 B
    34 C 44 C
    35 B 45 D

      Forum Saati Perş. Kas. 23, 2017 10:21 am